EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
1. Egzamin zawodowy jest przeprowadzany dla uczniów/absolwentów techników.
2. Egzamin zawodowy składa się z dwóch części:
a) część pisemna – forma testu pisemnego
b) część praktyczna – forma testu praktycznego
Część pisemna trwa 60 minut i przeprowadzana jest w formie testu składającego się z 40 zadań zamkniętych zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa.
Część praktyczna trwa od 120 do 240 minut dla konkretnej kwalifikacji.
Liczba egzaminów w danym zawodzie zależy od liczby kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie, które określa podstawa programowa kształcenia w zawodach. W praktyce będą to najczęściej dwa egzaminy w danym zawodzie.
3. Uczeń zgłasza się do egzaminu poprzez złożenie deklaracji ( nie później niż 4 miesiące przed datą egzaminu) do dyrektora szkoły, do której uczęszcza.
Do deklaracji dołącza się dokumenty stanowiące podstawę dostosowania warunków i formy egzaminu do potrzeb ucznia/słuchacza.
4. Absolwent składa deklarację dyrektorowi szkoły, którą ukończył.
5. Zdający, zdał egzamin potwierdzający kwalifikację w danym zawodzie, jeżeli uzyskał:
– z części pisemnej – co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania oraz
– z części praktycznej – co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania.
Wynik egzaminu zawodowego ustala i ogłasza okręgowa komisja egzaminacyjna – OKE.
6. Zdający, który zdał egzamin potwierdzający kwalifikację w danym zawodzie otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie wydane przez komisję okręgową.
7. Osoba, która zdała egzaminy z zakresu wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz posiada poziom wykształcenia wymagany dla danego zawodu (posiada świadectwo ukończenia szkoły średniej) otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie wydawany przez komisję okręgową ( do odbioru w sekretariacie szkoły w ustalonym terminie).
8. Osoby, które nie zdały obydwu lub jednej części egzaminu, nie przystąpiły do egzaminu w wyznaczonym terminie lub go przerwały lub którym unieważniono egzamin, mogą ponownie przystąpić do egzaminu lub niezdanej/unieważnionej części, z tym że uczniowie (słuchacze) przystępują do egzaminu w kolejnych terminach w trakcie nauki oraz dwukrotnie po zakończeniu nauki na zasadach określonych dla absolwentów; przystąpienie po raz trzeci lub kolejny po zakończeniu nauki odbywa się na warunkach określonych dla egzaminu eksternistycznego.
9. W przypadku ponownego przystępowania do egzaminu przez zdającego, który nie zdał tego egzaminu, deklarację składa się po otrzymaniu informacji o wynikach egzaminu zawodowego.
10. Po ogłoszeniu wyników egzaminu (do 6 miesięcy) przez OKE zdający ma prawo wglądu do swojej pracy egzaminacyjnej na warunkach określonych przez dyrektora OKE (ze strony OKE należy pobrać odpowiedni wzór wniosku).
Szczegółowe informacje o egzaminie znajdują się
– w informatorach www.oke.krakow.pl
– na stronie szkoły www.zsech.edu.pl w zakładce organizacja/egzamin zawodowy
– na stronie centralnej komisji egzaminacyjnej www.cke.edu.pl
– na stronie okręgowej komisji egzaminacyjnej www.oke.krakow.pl
Styczeń 2021
część pisemna – 12.01.2021, wt. , 60 minut
godz.10.00 – kwalifikacja: AU.31
godz.12.00 – kwalifikacje: TG.13, TG.16, AU.36, AU.34
część praktyczna:
Klasa | zawód | kwalifikacja | Model/ czas egzaminu | data | Godz. |
4 B | Technik hotelarstwa | TG.13 – obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie | d 150+10 | 11.01 | 13.00 |
4EG/E | Technik ekonomista | AU.36 – prowadzenie rachunkowości | dk 180+10 | 16-18.01 | 9.00,15.00 |
4EG/G, 4G | Technik żywienia i usług gastr. | TG.16- organizacja żywienia i usług gastronomicznych | d 150+10 | 11.01 | 13.00 |
4PS/P, 4P | Technik ekspl. portów i terminali | AU.34- organizacja i prowadzenie prac związanych z przeładunkiem oraz magazynowaniem towarów i ładunków w portach i terminalach | d 180+10 | 11.01 | 13.00 |
4PS/S, 4S | Technik spedytor | AU.31- Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów | d 120+10 | 11.01 | 9.00 |
Deklaracje – do 15 IX 2020, Wyniki i świadectwa – 31 III 2021, Dyplomy – 28 V 2021
Czerwiec 2021
Część pisemna:
Kwalifikacje: TG.12, AU.35, TG.07– 22.06.2021, wt., 60 minut, 10:00
Kwalifikacja : CHM.03- 08 – 12.06.2021 (23.06.2021)
Część praktyczna:
klasa | zawód | kwalifikacja | model | data | Godz. |
3EH/H | Technik hotelarstwa | TG.12- planowanie i realizacja usług w recepcji | d 150+10 | 21.06 | 9.00 |
3EH/E | Technik ekonomista | AU.35 – Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji | dk 180+10 | 24-26.06 | 9.00, 15.00 |
3G | Technik żywienia i usług gastr. | TG.07-Sporządzanie potraw i napojów | w 120+10 | 23-08.07 | 8.00, 12.00, 16.00 |
3D | Technik żywienia i usług gastr. | TG.07-Sporządzanie potraw i napojów | w 120+10 | 23-08.07 | 8.00, 12.00, 16.00 |
2A | Technik analityk | CHM.03-Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych | d 180+10 | 07.06 (29.06) | 8.00, 12.30, 17.00 |
Deklaracje do 07 II 2021, wyniki i świadectwa i dyplomy –31 VIII 2021
Harmonogram szkolny
EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
styczeń 2021- część pisemna
data | część | godzina egzaminu | czas trwania egzaminu (min) | klasa | sala | szatnia |
12.01.2021 | pisemna | 10:00 | 60 | 4PS/S | 58 | 51 |
4S | 62 | 68 | ||||
4S, Dodatkowy: AU:35 | 63 | 68 | ||||
12:00 | 60 | 4B | 41, 47 | 50 | ||
4EG/E | 55 | 53 | ||||
4EG/G | 30 | 29 | ||||
4G, Poprawki: A.60 | 27 | 29 | ||||
4G | 62 | 68 | ||||
4PS/P | 65 | 68 | ||||
4P | 76 | 71 | ||||
4P | 58 | 51 |
Każdy zdający:
– zgłasza się na egzamin co najmniej 60 minut przed jego rozpoczęciem w stroju odświętnym
– posiada dokument tożsamości ze zdjęciem (dowód osobisty lub paszport lub legitymację szkolną)
– posiada długopis z czarnym tuszem oraz dodatkowo przybory wyszczególnione w osobnym Komunikacie
Harmonogram szkolny
EGZAMINU POTWIERDZAJĄCEGO KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
styczeń 2021 – część praktyczna
data | godzina egzaminu | czas trwania egzaminu (minut) | kwalifikacja – technik | sala | szatnia |
11.01.2021 | 9:00 | 120+10 | AU.31 spedytor | 4PS/S:58 | 53 |
120+10 | AU.31 spedytor | 4S i A.28: 63 | 68 | ||
120+10 | AU.31 spedytor | 4S: 62 | 68 | ||
180+10 | AU.33- eksploatacji portów i terminali | Poprawka: 32 | 25 | ||
150+10 | TG.12-hotelarstwa | Poprawka: 29 | 25 | ||
11.01.2021 | 13:00 | 150+10 | TG.13- hotelarstwa | 4B: 41,47 | 50 |
150+10 | TG.16- żywienia i usług gastronomicznych | 4EG/G: 30 | 25 | ||
150+10 | TG.16- żywienia i usług gastronomicznych | 4G: 55 | 53 | ||
180+10 | AU.34- eksploatacji portów i terminali | 4P: 76 | 71 | ||
180+10 | AU.34- eksploatacji portów i terminali | 4P,Poprawka A.34:58 | 51 | ||
180+10 | AU.34- eksploatacji portów i terminali | 4PS/P:65 | 68 | ||
120+10 | A.29- spedytor | Poprawka: 78 | 71 | ||
150+10 | T.15 – żywienia i usług gastronomicznych -dostosowanie | Poprawka: 23 | 25 | ||
14.01.2021 | 9:00 | 180+10 | AU.35 Ekonomista | Poprawka: 72 | 71 |
18.01.2021 | 9:00 | 180+10 | AU.36 Ekonomista | 4EG/E, Poprawka A.36 :72 | 71 |
15:00 | 180+10 | AU.36 Ekonomista | 4EG/E:72 | 71 |
Każdy zdający:
– zgłasza się na egzamin co najmniej 60 minut przed jego rozpoczęciem w stroju odświętnym lub
przebiera się w ubranie robocze, o ile jest to wymagane
– posiada dokument tożsamości ze zdjęciem (dowód osobisty lub paszport lub legitymację szkolną)
– posiada długopis z czarnym tuszem oraz dodatkowo przybory wyszczególnione w osobnym Komunikacie
Wykaz materiałów i przyborów, z których zdający może korzystać podczas egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie
styczeń-luty 2021r.
W CZĘŚCI PISEMNEJ
- Długopis z czarnym tuszem
- Kalkulator prosty
W CZĘŚCI PRAKTYCZNEJ
- Długopis z czarnym tuszem oraz:
l.p. | kwalifikacja | nazwa kwalifikacji | Zdający przynosi na egzamin |
1. | A.28 | Organizacja i nadzorowanie transportu | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
2. | A.29 | Obsługa klientów i kontrahentów | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
3. | AU.33 | Obsługa podróżnych w portach i terminalach | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
4. | A.34 AU.34 | Organizacja i prowadzenie prac związanych z przeładunkiem i magazynowaniem towarów i ładunków w portach i terminalach | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
5. | AU.35 | Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
6. | AU.36 | Prowadzenie rachunkowości | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
7. | AU.31 | Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
8. | A.36 | Prowadzenie rachunkowości | kalkulator prosty |
9. | TG.13 | Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
10. | TG.16 | Organizacja żywienia i usług gastronomicznych | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
11. | T.15 | Organizacja żywienia i usług gastronomicznych | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
12. | TG.12 | Planowanie i realizacja usług w recepcji | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
Kalkulator prosty to kalkulator, który umożliwia wykonywanie tylko dodawania, odejmowania, mnożenia, dzielenia, ewentualnie obliczanie procentów lub pierwiastków kwadratowych z liczb.