TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI Z KWALIFIKACJĄ CUKIERNICZĄ – co to za kierunek?
Praca w zawodzie technologa żywności – cukiernika polega na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów, pralin z czekolady i deserów.
Uczniowie zdobywają umiejętności w tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Technolog żywności – cukiernik ocenia jakość i przydatność surowców oraz prowadzi dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów.
Technolog żywności – cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Podczas nauki poznaje tajniki tworzenia dekoracji cukierniczych.
W trakcie 5-letniego cyklu kształcenia uczeń kształci się w zakresie dwóch kwalifikacji:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
- magazynowanie surowców cukierniczych;
- wytwarzanie wyrobów cukierniczych;
- dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji.
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, która obejmuje:
- wytwarzanie produktów spożywczych,
- organizowanie i nadzorowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
Jakich przedmiotów będę się uczył?
Program nauczania obejmuje, oprócz przedmiotów ogólnokształcących, także przedmioty zawodowe takie jak m.in.: towaroznawstwo i technologię żywności, wytwarzanie i dekorowanie wyrobów cukierniczych, podstawy techniki, mikrobiologię, analizę żywności, działalność przedsiębiorstwa spożywczego oraz język obcy zawodowy.
Pamiętaj! Wybierając naukę w naszej szkole, otrzymujesz dwie profesjonalnie wyposażone pracownie do nauki zawodu oraz nowoczesne laboratorium analityczne w pełni przygotowane do przeprowadzania w nich egzaminów zawodowych!
Gdzie pojadę na wycieczki zawodowe?
Uczeń wybierający ten kierunek, może uczestniczyć w wycieczkach zawodowych do zakładów produkcyjnych, cukierni.
Gdzie i kiedy będę miał praktykę zawodową?
Praktyki odbywają się w klasie III i IV w wymiarze 140 godzin każda (tj. po 4 tygodnie).
Uczniowie tego kierunku mają do wyboru szeroką gamę praktyk zawodowych w cukierniach, zakładach produkcyjnych. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze znalezieniem miejsca praktyki, możesz liczyć na naszą pomoc!
Kiedy będę zdawał egzaminy zawodowe z poszczególnych kwalifikacji?
Egzaminy odbywają się kolejno:
Kwalifikacja SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych – pod koniec III klasy.
Kwalifikacja SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, w połowie V klasy.
Jakie języki obce mogę wybrać?
W naszej szkole obowiązkowo uczysz się języka angielskiego, a jako drugi wybierasz pomiędzy językami: niemieckim, francuskim i hiszpańskim. Poza zajęciami „ogólnymi” z dwóch języków obcych (w tym z języka angielskiego na poziomie rozszerzonym), będziesz również miał możliwość uczęszczania na lekcje języka angielskiego zawodowego, które zapoznają Ciebie z terminologią związaną z tym zawodem.
Gdzie potem znajdę pracę?
Absolwent kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01. produkcja wyrobów cukierniczych może zdobyć zatrudnienie w:
- cukierniach i piekarniach;
- zakładach produkcji cukierniczej;
- kawiarniach;
- lodziarniach;
- restauracjach;
- hotelach;
- laboratoriach badających żywność;
- zakładach przemysłu spożywczego;
- hurtowniach zaopatrujących zakłady produkujące żywność;
- prowadzenie własnej firmy branży spożywczej,
- kontynuowanie nauki na wyższej uczelni.
na następujących stanowiskach:
- cukiernik;
- technolog żywności;
- kierownik produkcji;
- laborant;
- pracownik produkcji;
- doradca ds. żywnościowych;
- przedstawiciel handlowy.
Nauka na kierunku technik technologii żywności na podbudowie kwalifikacji SPC.01. produkcja wyrobów cukierniczych pozwoli uczniowi rozwijać swoje zainteresowania cukiernictwem oraz zdobyć wykształcenie średnie i tytuł technika technologii żywności.