Egzamin zawodowy 2024/2025
1. Egzamin zawodowy jest przeprowadzany dla uczniów/absolwentów techników.
2. Egzamin zawodowy składa się z dwóch części:
- część pisemna – forma testu pisemnego
b) część praktyczna – forma testu praktycznego
Część pisemna trwa 60 minut i przeprowadzana jest z wykorzystaniem elektronicznego sytemu w formie testu składającego się z 40 zadań zamkniętych zawierających cztery odpowiedzi do wyboru,z których tylko jedna jest prawidłowa.
Część praktyczna trwa od 120 do 240 minut dla konkretnej kwalifikacji.
Liczba egzaminów w danym zawodzie zależy od liczby kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie, które określa podstawa programowa kształcenia w zawodach.
W praktyce będą to najczęściej dwa egzaminy w danym zawodzie.
3. Uczeń zgłasza się do egzaminu poprzez złożenie deklaracji ( nie później
niż 4 miesiące przed datą egzaminu) do dyrektora szkoły, do której uczęszcza.
Do deklaracji dołącza się dokumenty stanowiące podstawę dostosowania warunków i formy egzaminu do potrzeb ucznia/słuchacza.
4.Absolwent składa deklarację dyrektorowi szkoły, którą ukończył.
5. Zdający, zdał egzamin zawodowy w danym zawodzie, jeżeli uzyskał:
– z części pisemnej – co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania oraz
– z części praktycznej – co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania.
Wynik egzaminu zawodowego ustala i ogłasza okręgowa komisja egzaminacyjna – OKE.
6. Zdający, który zdał egzamin z części pisemnej i praktycznej z zakresu danej kwalifikacji otrzymuje certyfikat kwalifikacji zawodowej wydany przez okręgową komisję egzaminacyjną.
7. Osoba, która zdała egzaminy z zakresu wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz posiada poziom wykształcenia wymagany dla danego zawodu (posiada świadectwo ukończenia szkoły średniej) otrzymuje dyplom zawodowy wydawany przez komisję okręgową ( do odbioru w sekretariacie szkoły w ustalonym terminie).
8. Zdający, który nie zdał egzaminu ponownie składa deklarację po otrzymaniu informacji o wynikach egzaminu zawodowego, z zachowaniem terminu do 15 września lub do 7 lutego danego roku, w którym zamierza przystąpić do egzaminu zawodowego. Jeżeli zdający otrzymał informację o wynikach egzaminu po upływie tego terminu, składa deklarację w terminie 7 dni od dnia ogłoszenia wyników egzaminu, ustalonego dla danego terminu egzaminu przez dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.
Po upływie 5 lat, licząc od dnia zakończenia roku szkolnego, w którym zdający po raz pierwszy:
− przystąpił do egzaminu zawodowego i nie uzyskał z jednej lub obu części tego egzaminu wymaganej do zdania liczby punktów albo
− przystąpił do egzaminu zawodowego, którego część pisemna lub część praktyczna egzaminu zawodowego została unieważniona, albo
− nie przystąpił do części pisemnej lub części praktycznej egzaminu zawodowego w wyznaczonym terminie zdający ten przystępuje do egzaminu zawodowego w pełnym zakresie.
9. W przypadku ponownego przystępowania do egzaminu przez zdającego, który nie zdał tego egzaminu, deklarację składa się po otrzymaniu informacji
o wynikach egzaminu zawodowego.
10. Po ogłoszeniu wyników egzaminu (do 6 miesięcy) przez OKE zdający ma prawo wglądu do swojej pracy egzaminacyjnej na warunkach określonych przez dyrektora OKE (ze strony OKE należy pobrać odpowiedni wzór wniosku).
Szczegółowe informacje o egzaminie znajdują się
– w informatorach www.oke.krakow.pl
– na stronie szkoły www.zsech.edu.pl w zakładce organizacja/egzamin zawodowy
– na stronie centralnej komisji egzaminacyjnej www.cke.edu.pl
– na stronie okręgowej komisji egzaminacyjnej www.oke.krakow.pl
ZAWÓD | KWALIFIKACJE |
Technik analityk 311103 | CHM.03 Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych CHM.04 Wykonywanie badań analitycznych |
Technik hotelarstwa 422402 | HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie HGT.06 Realizacja usług w recepcji |
Technik ekonomista 331403 | EKA.04 Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej EKA.05 Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych |
Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404 | HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
Technik eksploatacji portów i terminali 333106 | SPL.02 Obsługa podróżnych w portach i terminalach SPL.03 Obsługa ładunków w portach i terminalach |
Technik spedytor 333108 | SPL.05 Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów |
styczeń 2025
Część pisemna:
Kwalifikacje : CHM.04,HGT.12, SPL.03, SPL.05
10 – 15.01.2025 TERMIN GŁÓWNY
28.01.2025 TERMIN DODATKOWY
część praktyczna:
Klasa | Zawód | Kwalifikacja | Model/ czas egzaminu | Data – termin główny | Data – termin dodatkowy | Godzina |
5A | Technik analityk | CHM.04 – Wykonywanie badań analitycznych | w 180+10 | 10 -13 stycznia | 29 stycznia | 8.00,12.30, 17.00 |
5G 5Ż | Technik żywienia i usług gastronomicznych | HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych | d 150+10 | 09 stycznia | 9.00 | |
5P 5R | Technik eksploatacji portów i terminali | SPL.03 – Obsługa ładunków w portach i terminalach | d 150+10 | 09 stycznia | 13.00 | |
5S | Technik spedytor | SPL.05 – Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów | d 120+10 | 09 stycznia | 9.00 |
Deklaracje – do 15 IX 2024
Ogłoszenie wyników – 28 III 2025
Odbiór certyfikatów – do 07 IV 2025
Odbiór dyplomów – 23 V 2025
Czerwiec 2025
Część pisemna:
Kwalifikacje : CHM.03, HGT.02, SPL.02, EKA.04
03 – 09.06.2025TERMIN GŁÓWNY
30.06.2025 TERMIN DODATKOWY
Część praktyczna:
Klasa | Zawód | Kwalifikacja | Model/ czas egzaminu | Data – termin główny | Data – termin dodatkowy | Godzina |
3 Ż 3 G | Technik żywienia i usług gastronomi-cznych | HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań | w 120+10 | 3 – 21 czerwca | 1 lipca | 8.00, 12.00, 16.00 |
3 P 3 R | Technik eksploatacji portów i terminali | SPL.02 – Obsługa podróżnych w portach i terminalach | d 120+10 | 2 czerwca | 9.00 | |
3 A 3 K | Technik analityk | CHM.03– Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych | d 180+10 | 2 czerwca | 9.00 | |
4AE/E | Technik ekonomista | EKA.04 Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej | dk 180+10 | 10 – 13 czerwca | 8.00, 12.30, 17.00 |
Deklaracje – do 07II 2025
Ogłoszenie wyników – 29VIII 2025
Odbiór certyfikatów i dyplomów – do 08IX 2025
Wykaz materiałów i przyborów, z których zdający może korzystać
podczas egzaminu zawodowego
styczeń 2025r.
W CZĘŚCI PISEMNEJ
- Długopis z czarnym tuszem
- Kalkulator prosty
W CZĘŚCI PRAKTYCZNEJ
- Długopis z czarnym tuszem oraz:
l.p. | kwalifikacja | nazwa kwalifikacji | Zdający przynosi na egzamin |
1. | SPL.02 | Obsługa podróżnych w portach i terminalach | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
2. | SPL.03 | Obsługa ładunków w portach i terminalach | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
3. | SPL.05 | Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
4. | HGT.12 | Organizacja żywienia i usług gastronomicznych | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
Kalkulator prosty to kalkulator, który umożliwia wykonywanie tylko dodawania, odejmowania, mnożenia, dzielenia, ewentualnie obliczanie procentów lub pierwiastków kwadratowych z liczb.