EGZAMIN ZAWODOWY 2023/2024
Harmonogram szkolny:
EGZAMINU ZAWODOWEGO
czerwiec 2024 – część pisemna
data | część | godzina egzaminu | czas trwania egzaminu/minut/ | klasa | sala | szatnia |
04.06.2024 wtorek | pisemna | 08.00 10.00 12.00 14.00 16.00 18.00 | 60 | 3G 3PG/G 3G+3PG/P 3R 3R 3AE/A | 72 | szatnia kl.3 |
Każdy zdający:
– zgłasza się na egzamin co najmniej 60 minut przed jego rozpoczęciem w stroju odświętnym
– posiada dokument tożsamości ze zdjęciem (dowód osobisty lub paszport lub legitymację szkolną)
– posiada długopis z czarnym tuszem oraz dodatkowo przybory wyszczególnione w osobnym Komunikacie
Harmonogram szkolny EGZAMINU ZAWODOWEGO CZERWIEC 2024 – część praktyczna
W CZĘŚCI PRAKTYCZNEJ
data | godzina egzaminu | czas trwania egzaminu/minut | kwalifikacja – technik | klasa | sala | Szatnia |
03.06.2024 poniedziałek | 09:00 | 180+10 | CHM.03- technik analityk | 3AE/A +POPRAWKI | 47 | 50 |
120+10 | SPL.02 – technik eksploatacji portów i terminali | 3PG/P | 41 | 40 | ||
3R | 55 | 51 | ||||
58 | 53 | |||||
120+10 | SPL.05 -technik spedytor | POPRAWKI | 55 | 51 | ||
150 + 10 | HGT.12 – technik żywienia i usług gastronomicznych | POPRAWKI | 27 | 25 | ||
13:00 | 150+10 | SPL.03 – technik eksploatacji portów i terminali | POPRAWKI | 27 | 25 | |
05.06.2023 | 08:00 | 120+10 | HGT.02 – technik żywienia i usług gastronomicznych | 3PG/G | 33 | szatnia pracowni gastro-nomicznej |
12:00 | 3PG/G | |||||
16:00 | 3PG/G+3G | |||||
06.06.2023 | 08:00 | 3G | ||||
12:00 | 3G | |||||
16:00 | 3G | |||||
07.06.2023 | 08:00 | 3G+osoba spoza szkoły |
- Długopis z czarnym tuszem oraz:
l.p. | kwalifikacja | nazwa kwalifikacji | Zdający przynosi na egzamin |
1. | CHM.03 | Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
2. | SPL.03 | Obsługa ładunków w portach i terminalach | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
3. | SPL.05 | Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
4. | HGT.12 | Organizacja żywienia i usług gastronomicznych | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
5. | HGT.06 | Realizacja usług w recepcji | kalkulator prosty, ołówek, gumka, linijka, temperówka |
Każdy zdający:
– zgłasza się na egzamin co najmniej 60 minut przed jego rozpoczęciem w stroju odświętnym lub
przebiera się w ubranie robocze, o ile jest to wymagane
– posiada dokument tożsamości ze zdjęciem (dowód osobisty lub paszport lub legitymację szkolną)
– posiada długopis z czarnym tuszem oraz dodatkowo przybory wyszczególnione w osobnym Komunikacie
Kalkulator prosty to kalkulator, który umożliwia wykonywanie tylko dodawania, odejmowania, mnożenia, dzielenia, ewentualnie obliczanie procentów lub pierwiastków kwadratowych z liczb.
1. Egzamin zawodowy jest przeprowadzany dla uczniów/absolwentów techników.
2. Egzamin zawodowy składa się z dwóch części:
- część pisemna – forma testu pisemnego
b) część praktyczna – forma testu praktycznego
Część pisemna trwa 60 minut i przeprowadzana jest z wykorzystaniem elektronicznego sytemu w formie testu składającego się z 40 zadań zamkniętych zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa.
Część praktyczna trwa od 120 do 240 minut dla konkretnej kwalifikacji.
Liczba egzaminów w danym zawodzie zależy od liczby kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie, które określa podstawa programowa kształcenia w zawodach.
W praktyce będą to najczęściej dwa egzaminy w danym zawodzie.
3. Uczeń zgłasza się do egzaminu poprzez złożenie deklaracji ( nie później
niż 4 miesiące przed datą egzaminu) do dyrektora szkoły, do której uczęszcza.
Do deklaracji dołącza się dokumenty stanowiące podstawę dostosowania warunków i formy egzaminu do potrzeb ucznia/słuchacza.
4. Absolwent składa deklarację dyrektorowi szkoły, którą ukończył.
5. Zdający, zdał egzamin zawodowy w danym zawodzie, jeżeli uzyskał:
– z części pisemnej – co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania oraz
– z części praktycznej – co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania.
Wynik egzaminu zawodowego ustala i ogłasza okręgowa komisja egzaminacyjna – OKE.
6. Zdający, który zdał egzamin z części pisemnej i praktycznej z zakresu danej kwalifikacji otrzymuje certyfikat kwalifikacji zawodowej wydany przez okręgową komisję egzaminacyjną.
7. Osoba, która zdała egzaminy z zakresu wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz posiada poziom wykształcenia wymagany dla danego zawodu (posiada świadectwo ukończenia szkoły średniej) otrzymuje dyplom zawodowy wydawany przez komisję okręgową ( do odbioru w sekretariacie szkoły w ustalonym terminie).
8. Zdający, który nie zdał egzaminu ponownie składa deklarację po otrzymaniu informacji o wynikach egzaminu zawodowego, z zachowaniem terminu do 15 września lub do 7 lutego danego roku, w którym zamierza przystąpić do egzaminu zawodowego. Jeżeli zdający otrzymał informację o wynikach egzaminu po upływie tego terminu, składa deklarację w terminie 7 dni od dnia ogłoszenia wyników egzaminu, ustalonego dla danego terminu egzaminu przez dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.
Po upływie 5 lat, licząc od dnia zakończenia roku szkolnego, w którym zdający po raz pierwszy:
− przystąpił do egzaminu zawodowego i nie uzyskał z jednej lub obu części tego egzaminu wymaganej do zdania liczby punktów albo
− przystąpił do egzaminu zawodowego, którego część pisemna lub część praktyczna egzaminu zawodowego została unieważniona, albo
− nie przystąpił do części pisemnej lub części praktycznej egzaminu zawodowego w wyznaczonym terminie zdający ten przystępuje do egzaminu zawodowego w pełnym zakresie.
9. W przypadku ponownego przystępowania do egzaminu przez zdającego, który nie zdał tego egzaminu, deklarację składa się po otrzymaniu informacji
o wynikach egzaminu zawodowego.
10. Po ogłoszeniu wyników egzaminu (do 6 miesięcy) przez OKE zdający ma prawo wglądu do swojej pracy egzaminacyjnej na warunkach określonych przez dyrektora OKE (ze strony OKE należy pobrać odpowiedni wzór wniosku).
Szczegółowe informacje o egzaminie znajdują się
– w informatorach www.oke.krakow.pl
– na stronie szkoły www.zsech.edu.pl w zakładce organizacja/egzamin zawodowy
– na stronie centralnej komisji egzaminacyjnej www.cke.edu.pl
– na stronie okręgowej komisji egzaminacyjnej www.oke.krakow.pl
ZAWÓD | KWALIFIKACJE |
Technik analityk 311103 | CHM.03 Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych CHM.04 Wykonywanie badań analitycznych |
Technik hotelarstwa 422402 | HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie HGT.06 Realizacja usług w recepcji |
Technik ekonomista 331403 | EKA.04 Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej EKA.05 Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych |
Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404 | HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
Technik eksploatacji portów i terminali 333106 | SPL.02 Obsługa podróżnych w portach i terminalach SPL.03 Obsługa ładunków w portach i terminalach |
Technik spedytor 333108 | SPL.05 Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów |
Sesje egzaminacyjne w 2024 roku
Sesja 2. LATO 2024 | |
Część pisemna | termin główny: 4-10 czerwca 2024 r. termin dodatkowy: 27 czerwca 2024 r. |
Część praktyczna | Termin główny: 3-19 czerwca 2024 r. Termin dodatkowy: 28 czerwca 2024 r. |
Składanie deklaracji do sekretariatu szkoły | do 07 lutego 2024 r. |
Ogłoszenie wyników | 30 sierpnia 2024 r. |
Odbiór w sekretariacie certyfikatów i dyplomów zawodowych | 09 września 2024 r. |
Czerwiec 2024
Część pisemna:
Kwalifikacje : CHM.03, HGT.02, SPL.02
04 – 10.06.2024 TERMIN GŁÓWNY
27.06.2024 TERMIN DODATKOWY
Część praktyczna:
Klasa | Zawód | Kwalifikacja | Model/ czas egzaminu | Data – termin główny | Data – termin dodatkowy | Godzina |
3 PG/G 3 G | Technik żywienia i usług gastronomi-cznych | HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań | w 120+10 | 3 – 19 czerwca | 28 czerwca | 8.00, 12.00, 16.00 |
3 PG/P 3 R | Technik eksploatacji portów i terminali | SPL.02 – Obsługa podróżnych w portach i terminalach | d 120+10 | 3 czerwca | 9.00 | |
3 AE/A | Technik analityk | CHM.03- Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych | d 180+10 | 3 czerwca | 9.00 |
Deklaracje – do 07 II 2024
Ogłoszenie wyników – 30 VIII 2024
Odbiór certyfikatów i dyplomów – 09 IX 2024