EGZAMIN ZAWODOWY 2025/2026
Egzamin zawodowy 2026 styczeń 2026 Część pisemna:
Kwalifikacje : CHM.04, HGT.12, SPL.03, SPL.05, EKA.05
8 – 13.01.2026 TERMIN GŁÓWNY
29.01.2026 TERMIN DODATKOWY
część praktyczna:
Klasa | Zawód | Kwalifikacja | Model/ czas egzaminu | Data – termin główny | Data – termin dodatkowy | Godzina |
5AE/A | Technik analityk | CHM.04 – Wykonywanie badań analitycznych | w 180+10 | 13 -17 stycznia | 30 stycznia | 8.00,12.30, 17.00 |
5G 5PG/G | Technik żywienia i usług gastronomicznych | HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych | d 150+10 | 12 stycznia | 9.00 | |
5PG/P 5R | Technik eksploatacji portów i terminali | SPL.03 – Obsługa ładunków w portach i terminalach | d 150+10 | 12 stycznia | 13.00 | |
5S | Technik spedytor | SPL.05 – Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów | d 120+10 | 12 stycznia | 9.00 | |
5AE/E | Technik ekonomista | EKA.05 Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych | dk 180+10 | 15-19 stycznia | 8.00, 12.30, 17.00 |
Deklaracje – do 15 IX 2025
Ogłoszenie wyników – 27 III 2026
Odbiór dyplomów – 22 V 2026
Czerwiec 2026
Część pisemna:
Kwalifikacje : CHM.03, HGT.02, SPL.02, EKA.04, HGT.03
2 – 11.06.2026 TERMIN GŁÓWNY
29.06.2026 TERMIN DODATKOWY
Część praktyczna:
Klasa | Zawód | Kwalifikacja | Model/ czas egzaminu | Data – termin główny | Data – termin dodatkowy | Godzina |
3 Ż 3 G | Technik żywienia i usług gastronomicznych | HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań | w 120+10 | 2 – 22 czerwca | 30 czerwca | 8.00, 12.00, 16.00 |
3 O 3 P 3 R | Technik eksploatacji portów i terminali | SPL.02 – Obsługa podróżnych w portach i terminalach | d 120+10 | 1 czerwca | 9.00 | |
3 A 3 AS/A | Technik analityk | CHM.03– Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych | d 180+10 | 1 czerwca | 9.00 | |
4EH/E | Technik ekonomista | EKA.04 Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej | dk 180+10 | 10 – 15 czerwca | 8.00, 12.30, 17.00 | |
4EH/H | Technik hotelarstwa | HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie | d 150+10 | 1 czerwca | 9.00 |
Deklaracje – do 07 II 2026
Ogłoszenie wyników – 28 VIII 2026
Odbiór certyfikatów i dyplomów – do 07 IX 2026
1. Egzamin zawodowy jest przeprowadzany dla uczniów/absolwentów techników.
2. Egzamin zawodowy składa się z dwóch części:
- część pisemna – forma testu pisemnego
b) część praktyczna – forma testu praktycznego
Część pisemna trwa 60 minut i przeprowadzana jest z wykorzystaniem elektronicznego sytemu w formie testu składającego się z 40 zadań zamkniętych zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa.
Część praktyczna trwa od 120 do 240 minut dla konkretnej kwalifikacji.
Liczba egzaminów w danym zawodzie zależy od liczby kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie, które określa podstawa programowa kształcenia w zawodach.
W praktyce będą to najczęściej dwa egzaminy w danym zawodzie.
3. Uczeń zgłasza się do egzaminu poprzez złożenie deklaracji ( nie później
niż 4 miesiące przed datą egzaminu) do dyrektora szkoły, do której uczęszcza.
Do deklaracji dołącza się dokumenty stanowiące podstawę dostosowania warunków i formy egzaminu do potrzeb ucznia/słuchacza.
4. Absolwent składa deklarację dyrektorowi szkoły, którą ukończył.
5. Zdający, zdał egzamin zawodowy w danym zawodzie, jeżeli uzyskał:
– z części pisemnej – co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania oraz
– z części praktycznej – co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania.
Wynik egzaminu zawodowego ustala i ogłasza okręgowa komisja egzaminacyjna – OKE.
6. Zdający, który zdał egzamin z części pisemnej i praktycznej z zakresu danej kwalifikacji otrzymuje certyfikat kwalifikacji zawodowej wydany przez okręgową komisję egzaminacyjną.
7. Osoba, która zdała egzaminy z zakresu wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz posiada poziom wykształcenia wymagany dla danego zawodu (posiada świadectwo ukończenia szkoły średniej) otrzymuje dyplom zawodowy wydawany przez komisję okręgową ( do odbioru w sekretariacie szkoły w ustalonym terminie).
8. Zdający, który nie zdał egzaminu ponownie składa deklarację po otrzymaniu informacji o wynikach egzaminu zawodowego, z zachowaniem terminu do 15 września lub do 7 lutego danego roku, w którym zamierza przystąpić do egzaminu zawodowego. Jeżeli zdający otrzymał informację o wynikach egzaminu po upływie tego terminu, składa deklarację w terminie 7 dni od dnia ogłoszenia wyników egzaminu, ustalonego dla danego terminu egzaminu przez dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.
Po upływie 5 lat, licząc od dnia zakończenia roku szkolnego, w którym zdający po raz pierwszy:
− przystąpił do egzaminu zawodowego i nie uzyskał z jednej lub obu części tego egzaminu wymaganej do zdania liczby punktów albo
− przystąpił do egzaminu zawodowego, którego część pisemna lub część praktyczna egzaminu zawodowego została unieważniona, albo
− nie przystąpił do części pisemnej lub części praktycznej egzaminu zawodowego w wyznaczonym terminie zdający ten przystępuje do egzaminu zawodowego w pełnym zakresie.
9. W przypadku ponownego przystępowania do egzaminu przez zdającego, który nie zdał tego egzaminu, deklarację składa się po otrzymaniu informacji
o wynikach egzaminu zawodowego.
10. Po ogłoszeniu wyników egzaminu (do 3 miesięcy) przez OKE zdający ma prawo wglądu do swojej pracy egzaminacyjnej na warunkach określonych przez dyrektora OKE (ze strony OKE należy pobrać odpowiedni wzór wniosku).
Szczegółowe informacje o egzaminie znajdują się
– w informatorach www.oke.krakow.pl
– na stronie szkoły www.zsech.edu.pl w zakładce Dla uczniów/Prawo szkolne/Egzamin zawodowy
– na stronie centralnej komisji egzaminacyjnej www.cke.edu.pl
– na stronie okręgowej komisji egzaminacyjnej www.oke.krakow.pl
ZAWÓD | KWALIFIKACJE |
Technik analityk 311103 | CHM.03 Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych CHM.04 Wykonywanie badań analitycznych |
Technik hotelarstwa 422402 | HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie HGT.06 Realizacja usług w recepcji |
Technik ekonomista 331403 | EKA.04 Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej EKA.05 Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych |
Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404 | HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych |
Technik eksploatacji portów i terminali 333106 | SPL.02 Obsługa podróżnych w portach i terminalach SPL.03 Obsługa ładunków w portach i terminalach |
Technik spedytor 333108 | SPL.05 Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów |
Sesje egzaminacyjne w 2026 roku
Sesja 1. ZIMA 2026 | |
Część pisemna | termin główny: 8 – 13 stycznia 2026 r. termin dodatkowy: 29 stycznia 2026 r. |
Część praktyczna | Termin główny: 8 – 22 stycznia 2026 r. Termin dodatkowy: 30 stycznia 2026 r. |
Składanie deklaracji do sekretariatu szkoły | do 15 września 2025 r. |
Ogłoszenie wyników | 27 marca 2026 r. |
Odbiór w sekretariacie certyfikatów i dyplomów zawodowych | 22 maja 2026 r. |
Sesja 2. LATO 2025 | |
Część pisemna | termin główny: 2 – 11 czerwca 2026 r. termin dodatkowy: 29 czerwca 2026 r. |
Część praktyczna | Termin główny: 1 – 22 czerwca 2026 r. Termin dodatkowy: 30 czerwca 2026 r. |
Składanie deklaracji do sekretariatu szkoły | do 07 lutego 2026 r. |
Ogłoszenie wyników | 28 sierpnia 2026 r. |
Odbiór w sekretariacie certyfikatów i dyplomów zawodowych | do 7 września 2026 r. |