Kwalifikacje : CHM.04, HGT.12, SPL.03, SPL.05, EKA.05

8 – 13.01.2026 TERMIN GŁÓWNY

29.01.2026 TERMIN DODATKOWY

część praktyczna:

KlasaZawódKwalifikacjaModel/ czas egzaminuData – termin głównyData – termin dodatkowyGodzina
5AE/ATechnik analitykCHM.04 – Wykonywanie badań analitycznychw 180+1013 -17 stycznia                    30 stycznia8.00,12.30, 17.00
5G 5PG/GTechnik żywienia
i usług gastronomicznych
HGT.12 – Organizacja żywienia
i usług gastronomicznych  
d 150+10   12 stycznia9.00
5PG/P 5R  Technik eksploatacji portów i terminaliSPL.03 – Obsługa ładunków
w portach i terminalach  
d 150+10   12 stycznia13.00
5STechnik spedytorSPL.05 – Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów  d 120+10   12 stycznia9.00
5AE/ETechnik ekonomistaEKA.05 Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych  dk 180+10  15-19 stycznia8.00, 12.30, 17.00

Deklaracje – do 15 IX 2025

Ogłoszenie wyników – 27 III 2026 

Odbiór dyplomów – 22 V 2026

Czerwiec 2026

Część pisemna:

Kwalifikacje : CHM.03,  HGT.02, SPL.02, EKA.04, HGT.03

2 – 11.06.2026 TERMIN GŁÓWNY

29.06.2026 TERMIN DODATKOWY

Część praktyczna:

KlasaZawódKwalifikacjaModel/ czas egzaminuData – termin głównyData – termin dodatkowyGodzina
3 Ż 3 GTechnik żywienia i usług gastronomicznychHGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań  w 120+10  2 – 22 czerwca                      30 czerwca8.00, 12.00, 16.00
3 O 3 P 3 RTechnik eksploatacji portów  i terminaliSPL.02 – Obsługa podróżnych w portach i terminalach  d 120+10  1 czerwca9.00
3 A 3 AS/ATechnik analitykCHM.03Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznychd 180+101 czerwca9.00
4EH/ETechnik ekonomistaEKA.04  Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej  dk 180+10  10 – 15 czerwca8.00, 12.30, 17.00
4EH/HTechnik hotelarstwaHGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie  d 150+101 czerwca 9.00

Deklaracje – do 07 II 2026

Ogłoszenie wyników – 28 VIII 2026  

1. Egzamin zawodowy jest przeprowadzany dla uczniów/absolwentów    techników.

2. Egzamin zawodowy składa się z dwóch części:

  1. część pisemna – forma testu pisemnego

b) część praktyczna – forma testu praktycznego

Część pisemna trwa 60 minut i przeprowadzana jest z wykorzystaniem elektronicznego sytemu w formie testu składającego się z 40 zadań zamkniętych zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa.

Część praktyczna trwa od 120 do 240 minut dla konkretnej kwalifikacji.

Liczba egzaminów w danym zawodzie zależy od liczby kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie, które określa podstawa programowa kształcenia w zawodach.
W praktyce będą to najczęściej dwa egzaminy w danym zawodzie.

3. Uczeń zgłasza się do egzaminu poprzez złożenie deklaracji ( nie później

niż 4 miesiące przed datą egzaminu) do dyrektora szkoły, do której uczęszcza.

Do deklaracji dołącza się dokumenty stanowiące podstawę dostosowania warunków i formy egzaminu do potrzeb ucznia/słuchacza.

4. Absolwent składa deklarację dyrektorowi szkoły, którą ukończył.

5. Zdający, zdał egzamin zawodowy w danym zawodzie, jeżeli uzyskał:

z części pisemnej – co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania oraz 

z części praktycznej – co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania.

Wynik egzaminu zawodowego ustala i ogłasza okręgowa komisja egzaminacyjna – OKE.

6. Zdający, który zdał egzamin z części pisemnej i praktycznej z zakresu danej kwalifikacji otrzymuje certyfikat kwalifikacji zawodowej wydany przez  okręgową komisję egzaminacyjną.

7. Osoba, która zdała egzaminy z zakresu wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz posiada poziom wykształcenia wymagany dla danego zawodu (posiada świadectwo ukończenia szkoły średniej) otrzymuje dyplom zawodowy wydawany przez komisję okręgową ( do odbioru w sekretariacie szkoły w ustalonym terminie).

8. Zdający, który nie zdał egzaminu ponownie składa deklarację po otrzymaniu informacji o wynikach egzaminu zawodowego, z zachowaniem terminu do 15 września lub do 7 lutego danego roku, w którym zamierza przystąpić do egzaminu zawodowego. Jeżeli zdający otrzymał informację o wynikach egzaminu po upływie tego terminu, składa deklarację w terminie 7 dni od dnia ogłoszenia wyników egzaminu, ustalonego dla danego terminu egzaminu przez dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.
Po upływie 5 lat, licząc od dnia zakończenia roku szkolnego, w którym zdający po raz pierwszy:
− przystąpił do egzaminu zawodowego i nie uzyskał z jednej lub obu części tego egzaminu wymaganej do zdania liczby punktów albo
− przystąpił do egzaminu zawodowego, którego część pisemna lub część praktyczna egzaminu zawodowego została unieważniona, albo
− nie przystąpił do części pisemnej lub części praktycznej egzaminu zawodowego w wyznaczonym terminie zdający ten przystępuje do egzaminu zawodowego w pełnym zakresie.

9. W przypadku ponownego przystępowania do egzaminu przez zdającego, który nie zdał tego egzaminu, deklarację składa się po otrzymaniu informacji

o wynikach egzaminu zawodowego.

10. Po ogłoszeniu wyników egzaminu (do 3 miesięcy) przez OKE zdający ma prawo wglądu do swojej pracy egzaminacyjnej na warunkach określonych przez dyrektora OKE (ze strony OKE należy pobrać odpowiedni wzór wniosku).

Szczegółowe informacje o egzaminie znajdują się

– w informatorach www.oke.krakow.pl

– na stronie szkoły www.zsech.edu.pl w zakładce Dla uczniów/Prawo szkolne/Egzamin zawodowy

– na stronie centralnej komisji egzaminacyjnej www.cke.edu.pl

– na stronie okręgowej komisji egzaminacyjnej www.oke.krakow.pl

ZAWÓDKWALIFIKACJE
Technik analityk 311103CHM.03  Przygotowywanie sprzętu, odczynników chemicznych i próbek do badań analitycznych
CHM.04  Wykonywanie badań analitycznych
Technik hotelarstwa 422402HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie   HGT.06 Realizacja usług w recepcji
Technik ekonomista 331403EKA.04  Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej   EKA.05 Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych
Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań   HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Technik eksploatacji portów i terminali 333106SPL.02 Obsługa podróżnych w portach i terminalach   SPL.03 Obsługa ładunków w portach i terminalach
Technik spedytor 333108SPL.05 Organizacja transportu oraz obsługa klientów i kontrahentów  

Sesje egzaminacyjne w 2026 roku

  Sesja 1. ZIMA 2026  
Część pisemnatermin główny: 8 – 13 stycznia 2026 r. termin dodatkowy: 29 stycznia 2026 r.
Część praktycznaTermin główny: 8 – 22 stycznia 2026 r. Termin dodatkowy: 30 stycznia 2026 r.
Składanie deklaracji do sekretariatu szkołydo 15 września 2025 r.  
Ogłoszenie wyników  27 marca 2026 r.  
Odbiór w sekretariacie certyfikatów  i dyplomów zawodowych22 maja 2026 r.
  Sesja 2. LATO 2025  
Część pisemna      termin główny: 2 – 11 czerwca 2026 r. termin dodatkowy: 29 czerwca 2026 r.
Część praktycznaTermin główny: 1 – 22 czerwca 2026 r. Termin dodatkowy: 30 czerwca 2026 r.
Składanie deklaracji do sekretariatu szkołydo 07 lutego 2026 r.  
Ogłoszenie wyników  28 sierpnia 2026 r.  
Odbiór w sekretariacie certyfikatów i dyplomów zawodowychdo 7 września 2026 r.