dr Julia Jarosławska: Słodko-gorzka prawda o fruktozie
Dnia 25.05.2021r. klasa 3D o profilu kształcenia: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, specjalność: dietetyka i fitness, podczas zajęć z pracowni gastronomicznej uczestniczyła w spotkaniu z Panią dr JULIĄ JAROSŁAWSKĄ która przedstawiła wykład „Słodko-gorzka prawda o fruktozie” organizatorem tego spotkania był Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
„Ile łyżeczek cukru zjadasz dziennie? Słysząc to pytanie zazwyczaj myślimy o cukrze dodawanym do herbaty i słodyczach, a tymczasem cukier czai się na nas w wielu produktach i napojach, w których się go nie spodziewamy. Każdy Polak zjada przeciętnie 31 łyżeczek cukru dziennie! Zapominamy o tym, że cukier ma “różne oblicza” i nie musi być wcale dodatkiem. Naturalnie występuje chociażby w owocach w postaci fruktozy.”
Dr Julia Jarosławska odsłoniła przed nami wszystkie twarze cukru, a także rozprawiła się z niektórymi słodkimi mitami. Na zakończenie uczniowie mogli sprawdzić swoją wiedzę na temat fruktozy w quizie multimedialnym, najlepsi zdobyli nagrody.