![Jak gotowały nasze mamy, czyli kuchnia 20 – lecia międzywojennego… Jak gotowały nasze mamy, czyli kuchnia 20 – lecia międzywojennego…](https://zsech.edu.pl/wp-content/uploads/2018/11/46452303_905021373027702_5765803353598590976_n-e1542308019342.jpg)
Jak gotowały nasze mamy, czyli kuchnia 20 – lecia międzywojennego…
Środowe popołudnie młodzież ZSE-Ch wraz z opiekunem (panią Moniką Mędrzyk) spędziła w Kawiarni Naukowej w Muzeum w Chrzanowie. Prelekcję wygłosiła Aleksandra Zaprutko – Janicka autorka bestsellerowej „Okupacji od kuchni” oraz książki „Dwudziestolecie od kuchni”. Spotkanie było szczególną lekcją historii o trudnych latach po odzyskaniu niepodległości przez Polskę. Głównym motywem była kobieta – gospodyni wiejska zmagająca się z trudami codziennego życia w rolnym gospodarstwie. Kobieta – kucharka przygotowująca posiłki z produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie. Prelegentka przedstawiła sposób przechowywania produktów spożywczych oraz typowe dla epoki przepisy kulinarne. Ciekawostką były opowieści o oszustwach kupców.
/MM/