Kolejny Ogólnopolski sukces naszych uczniów!!!
Rostrzygnięto drugi etap X edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana
Tradycyjna Specjalność.
Kilkadziesiąt prac nadesłanych z ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski oceniła komisja konkursowa składająca się z:
- przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
- Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
- Pana Łukasza Konika, Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej,
- Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
- Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Wyłoniono 10 najlepszych zespołów z autorskimi przepisami, w tym naszych uczniów: Nikolę Burdyl oraz Pawła Rysia pod opieką pana Dariusza Łętowskiego, którzy przygotowali autorską potrawę „Karp Zatorski w Dolinie Zieleni” czyli filet z karpia z aromatyczną kruszonką z obwarzanka krakowskiego, na purée z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca w towarzystwie zielonej doliny na pesto ziołowym z dodatkiem żeli owocowych”
20 listopada 2021r. w Warszawie odbędzie się finał X edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny. Trzymamy kciuki za naszych uczniów, którzy reprezentują nie tylko Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini, ale i nasz powiat Chrzanowski oraz województwo Małopolskie. Życzymy powodzenia!!!