Mistrzostwo na koniec roku!
19 czerwca 2022 r. zespół GastroTeam w składzie Emilia Pasek oraz Brian Kendziorski zdobył I miejsce i tytuł „ZŁOTEGO FARTUCHA” w konkursie kulinarnym XVI Festiwalu „Śląskie Smaki” w Zabrzu. Nasi uczniowie przygotowali: krem z kalarepy z pesto z lubczyku i prażonymi migdałami; comber z królika w boczku na krupnioku z sosem z konfiturowanej cebuli z masłem ziołowym i szparagami; szpajza a’ la torcik.
Atmosfera konkursu była gorąca, presja czasu, stres, i złośliwość rzeczy martwych dawał się we znaki, ale Emilia i Brian pokonali te przeciwności i pełni zaangażowania ostatecznie zwyciężyli!!!
W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn. Remigiusz Rączka – koordynator konkursowego jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów. W jury byli wybitni szefowie kuchni, etnografowie oraz osoby znające się na kuchni śląskiej. Sukces naszych uczniów jest wynikiem współpracy merytorycznej pana Dariusza Łętowskiego z szefem kuchni hotelu Platan – Dariuszem Barańskim oraz kucharzem Jakubem Warchołem. Szczególne podziękowania kierujemy także do rodziców, którzy wspierali i zaangażowali się w prace przygotowujące uczniów do konkursu.
Życzymy dalszych sukcesów!