Full Width Blog

gru
11

Mikołaj w Ekonomie

Taka grzeczna nasza młodzież, że Mikołaj postanowił nas odwiedzić i w tym roku. Nie dość, że grzeczna to i zaangażowana! W ramach Mikołajek każdy starał się dodać specyficzny akcent do swojego ubioru i najlepiej z tym zadaniem poradziła sobie klasa 1a, co zostało przez Mikołaja docenione. Nie tylko wśród uczniów można było zauważyć świąteczne przebrania, […]

Szczegóły
lis
27

Lekcje ZUS – kolejna edycja wspólnej współpracy

Uczniowie naszej szkoły po raz dziesiąty wzięli udział w projekcie edukacyjnym Lekcje ZUS, którego celem jest przekazanie praktycznej wiedzy o ubezpieczeniach społecznych. Przystąpią również do Olimpiady „Wiem więcej o ubezpieczeniach społecznych”. Pierwszy etap odbędzie się 28 listopada. Trzymamy mocno kciuki!

Szczegóły
lis
17

Współpraca pomiędzy Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie a Zespołem Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini

W dniu 8 listopada 2023r. nastąpiło podpisanie umowy dotyczącej współpracy partnerskiej pomiędzy Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie a  Zespołem Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini. Dokument ten został podpisany przez prorektora ds. kształcenia, dr hab. inż. Andrzeja Bogdała, prof. URK, oraz dziekana Wydziału Technologii Żywności, prof. dr hab. Aleksandrę Dudę-Chodak, reprezentujących Uniwersytet. Ze strony szkoły, […]

Szczegóły
lis
07

Europejski Dzień Seniora 2023

Szkolny Klub Wolontariatu wziął udział w obchodach Europejskiego Dnia Seniora w siedzibie Stowarzyszenia Emerytów, Rencistów i Inwalidów „Jutrzenka” w Libiążu. Wolontariusze złożyli seniorom życzenia i przekazali wykonane własnoręcznie upominki. Od dłuższego czasu zauważalny jest demograficzny proces starzenia się społeczeństwa, dlatego też cieszy fakt, że starość przestaje oznaczać zniedołężnienie, a staje się kolejnym etapem życia, w […]

Szczegóły
paź
27

II Powiatowy Konkurs Piosenki Obcojęzycznej

Nie tak dawno, bo w środę 25.10.2023 r.  w Dworze Zieleniewskich odbył się II Powiatowy Konkurs Piosenki Obcojęzycznej zorganizowany przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Chemicznych. Niezmiernie się cieszymy, że tak jak w ubiegłym roku spotkał się on z dużym zainteresowaniem, w szczególności okolicznych szkół podstawowych. W tegorocznej edycji naszego konkursu uczestnicy zaprezentowali utwory w języku angielskim, hiszpańskim, […]

Szczegóły
paź
26

Przerwa na czytanie – 30 października 2023 r.

30 PAŹDZIERNIKA (poniedziałek) ZACHĘCAMY DO PRZYNIESIENIA WŁASNEJ KSIĄŻKI, BY WZIĄĆ UDZIAŁ W MIĘDZYNARODOWEJ AKCJI CZYTANIA NA PRZERWIE. ZA UDZIAŁ W AKCJI MOŻNA OTRZYMAĆ POZYTYWNĄ UWAGĘ. CZYTAJCIE NA TERENIE SZKOŁY I RÓBCIE ZDJĘCIA CZYTAJĄCYM!

Szczegóły
paź
20

Emilia Chodacka – finalistka konkursu „Nowoczesna Kuchnia Polska”

Uczennica klasy 2Ż  Emilia Chodacka została finalistką konkursu „ Nowoczesna Kuchnia Polska” i znalazła się w elitarnej grupie 10 uczniów z różnych regionów małopolski i śląska, którzy wezmą udział w programie Szef Dla Młodych Talentów. Dodatkową nagrodą jest płatny staż u boku doświadczonych kucharzy z najbardziej prestiżowych restauracji w Polsce. Spotkanie inauguracyjne programu szkoleniowego Szef […]

Szczegóły
paź
17

Akademia z okazji Dnia Edukacji Narodowej – 2023 r.

Uroczysta akademia z okazji Dnia Edukacji Narodowej stała się okazją do włączenia w poczet uczniów klas pierwszych, którzy przy udziale Dyrekcji, zaproszonych gości i nauczycieli ślubowali wierność zasadom i wartościom zapisanym w tekście roty.   W trakcie spotkania Pani Dyrektor złożyła na ręce Prezesa Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego w Chrzanowie Pana Remigiusza Lichoty podziękowanie za współpracę, zaangażowanie, […]

Szczegóły
paź
08

Eliminacje szkolne Olimpiady Wiedzy o Żywieniu

Już w II dekadzie października odbędą się eliminacje szkolne Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, która ma na celu wytypowanie 2 najlepszych reprezentantów szkoły w eliminacjach okręgowych w Krakowie. Jest to doskonała okazja do sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności z zakresu żywienia i żywności.

Szczegóły
paź
05

Koło Naukowo-Badawcze „Food Tech Lab”

Już od 9 października rusza Koło Naukowo-Badawcze „Food Tech Lab” to inicjatywa nauczycieli, która ma na celu rozwój umiejętności badawczych uczniów, poprzez doświadczenia, eksperymenty laboratoryjne oraz projekty naukowo badawcze we współpracy ze środowiskiem akademickim. Koło naukowo badawcze przede wszystkim będzie skupiało się na analizie jakości żywności, projektowaniu nowych produktów spożywczych, wpływu metod obróbki kulinarnej na […]

Szczegóły